Tuesday, August 23, 2011

Stok ayam

Setiap kali membeli ayam, saya akan asingkan tulang dan isinya. Biasanya saya akan kumpulkan tulang ayam sehingga penuh bekas barulah saya akan buat stok ayam. Stok ayam ni banyak kegunaannya. Antaranya sebagai penyedap rasa untuk sup dan sebagainya. Saya tidak pernah menggunakan MSG/Ajinomoto atau apa sahaja kiub pati dalam masakan. Pada saya, yang natural itu lebih sedap dan menyihatkan.

Berikut ialah resepi stok ayam saya :

1 bekas tulang ayam (saya guna bekas jernih empat segi yang microvable)
1/2 biji lobak merah
1 1/2 labu bawang besar
2 batang seleri
Air secukupnya

Cara :

Lobak merah dikerat 1 1/2 inci dan kemudian dipotong 4 secara memanjang. Bawang besar dipotong kepada 6 bahagian (potong besar2..bukan hiris halus2). Seleri juga dikerat-kerat sepanjang 1 1/2 inci.

Masukkan semua bahan dalam periuk sederhana besar. Tuang air hingga 3/4 periuk. Renihkan di atas api sederhana sehingga menggelegak. Kemudian kecilkan api kepada paling perlahan dan renih lagi sehingga 2-3 jam sehingga air berkurangan kepada setengah bahagian. Tapiskan stok. Biar sejuk kemudian barulah masukkan dalam bekas dan disimpan di bahagian sejuk beku.

(Tips : stok ini direnih lama untuk membolehkan pati2 keluar dari tulang ayam dengan sempurna. Satu cara untuk memastikan stok ayam sempurna apabila tulang ayam yang direbus menjadi lembut/separuh hancur)

No comments:

Post a Comment