Tuesday, September 20, 2011

Kematian

Pagi ini, seisi pejabat dikejutkan dengan pemergian bapa kepada salah seorang office mate. Baca keratan akhbar di bawah :

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/BekasEXCOTerengganumautnahas/Article

Hati tiba2 sayu. Tiba2 terkenang arwah Wan. Apabila menghadapi kematian ahli keluarga terdekat, banyak perkara yang saya belajar antaranya :

1) Apabila kematian Wan, saya, Mak dan makcik-makcik saya bergilir2 menghabiskan bacaan seluruh kitab Al Quran sebagai hadiah kepada Wan. Kami berjaya khatam seluruh isi Al Quran dalam masa lebih kurang 3 jam. Kami hanya berkurung dalam bilik, menghabiskan bacaan dalam sedu-sedan. Kami hanya keluar berjumpa tetamu setelah tamat bacaan. Saya tak pasti siapa yang memberitahu bahawa itulah yang afdhal dilakukan apabila ada kematian ahli keluarga.

2) Selepas solat maghrib setelah Wan dikebumikan, kami beramai-ramai mengerjakan solat sunat hadiah. Dikatakan solat ini bagus sebagai keringanan untuk arwah menghadapi alam barzakh. Saya diceritakan bahawa pada malam pertama kematian, arwah masih 'terpinga2' antara alam dunia dengan alam barzakh. Solat sunat hadiah adalah untuk memudahkan 'perjalanan' arwah ke alam barzakh. Wallahu a'lam.

3) Selepas kematian arwah Wan, saya cenderung membaca buku-buku mengenai alam roh. Setiap saat saya tertanya 'Wan buat apa agaknya masa nih'?. Entahlah. Saya rasa separuh diri saya pergi. Saya terlalu sayang pada Wan. Sebab Wan adalah manusia paling suci, paling baik, semua yang baik2 ada pada Wan. Saya tidur sekatil dengan Wan masa Darjah Enam. Teringat2 bedtime story Wan. Saya rindu Wan. Agaknya Wan ada datang jenguk saya tak?

4) Hingga sekarang apabila saya membaca doa tahlil secara bersendirian, orang pertama yang saya sebut ialah arwah Wan.

Ohh..saya teringat rantai tangan yang Wan hadiahkan pada saya. Hajat saya untuk pergi ke pejabat zakat kalau2 dh sampai qaul dan hisab untuk kuarkan zakat emas. Dah lama saya tak pakai rantai tu yang pernah putus. Saya doa supaya ia dikenakan zakat. Mudah2an pahala zakat itu dapat disedekah pada arwah.

Wan..saya rindu Wan..Saya doa supaya saya dapat menjadi manusia sebaik Wan...Bila agaknya hati ni nak bersih macam hati Wan?

AlFatihah.

No comments:

Post a Comment