Sunday, August 12, 2012

Nikmat tidur

Jam sudah menunjukkan pukul 4.00 pagi. Lenguh-lenguh badan dan sakit kepala mula menjengah, isyarat badan perlukan rehat. Saya dongak memandang jam, ada satu jam lagi sebelum bangun semula untuk bersahur. Saya akhirnya memilih untuk melelapkan mata, memberi peluang kepada badan untuk berehat.

Sebaik sahaja kepala diletakkan atas bantal, saya terus lena. Seingat saya, mimpi datang bersambung-sambung. Seingat saya juga saya mengalami mimpi yang panjang, membayangkan saya tidur lama.

Kemudian saya terjaga. Sangka saya dah terlepas waktu sahur, maklumlah tak cukup tidur menyiapkan assignment. Aneh, jarum jam menunjukkan pukul 4.15 pagi. Bermakna baru 15 minit saya tidur. Tetapi saya merasakan tidur saya panjang. Saya sambung tidur, dan mimpi pun bersambung lagi. Sekali lagi saya mengalami mimpi yang panjang. Dan sekali lagi saya terjaga kerana takut terlepas waktu sahur. Sekali lagi keanehan berlaku, jam menunjukkan pukul 4.25 pagi.

Saya merenung insiden yang berlaku pada diri saya pagi tadi. Pada saya ianya satu keanehan dan rahmat mungkin. Tempoh tidur yang pendek tetapi dapat menikmati tidur seolah-olah lena yang panjang. Wallahua'lam

1 comment:

  1. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete